„Rola diety…” cykl wykładów dla uczniów I LO

Uczniowie naszej szkoły uczestniczą w serii wykładów organizowanych przez Państwową Wyższą Szkołą Zawodową w Koninie. Jest to kontynuacja współpracy między I LO w Koninie a Wydziałem Nauk o Zdrowiu, który sprawuje patronat nad klasami z rozszerzoną biologią i chemią. Tematem przewodnim cyklu wykładów jest rola diety w profilaktyce chorób układu krążenia. Prelegentem jest pani dr Agnieszka Saran – Jagodzińska. Każdy z wykładów dotyczy innego zagadnienia.

 Uczniowie dowiedzieli się, jakie jest znaczenie witamin i soli mineralnych dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Dwa wykłady zostały poświęcone roli tłuszczów w organizmie człowieka. Jest to ważny temat, gdyż choroby układu krążenia występują powszechnie, a jedną z przyczyn ich rozwoju jest zbyt duża zawartość tłuszczów zwierzęcych w diecie. Przed nami kolejne ciekawe prelekcje na temat przeciwutleniaczy, różnych rodzajów diet, ich wpływu na nasze zdrowie oraz znaczenia właściwego żywienia w profilaktyce chorób nowotworowych.

Poniżej kilka ciekawostek na temat witamin.

Czy wiesz, że witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu, występującego w skórze, chrząstkach, stawach?

Weganie są narażeni na niedobory witaminy B12. Naturalnymi źródłami tej witaminy są mięso, ryby, jajka, sery, produkty mleczne, których weganie nie spożywają, więc muszą ją suplementować. Jej niedobory powodują uczucie zmęczenia, problemy z koncentracją, pamięcią, zły nastrój, a nawet depresję. Witamina B12 jest słabo przyswajalna w postaci suplementu, więc w sztucznej postaci musi być przyjmowana w cztery razy większej dawce niż naturalnie.

W skórze pod wpływem promieniowania UV powstaje nieaktywna forma witaminy D – cholekalcyferol. Dopiero hydroksylacja, zachodząca w wątrobie i w nerkach, prowadzi do powstania formy aktywnej zwanej  kalcytriolem. Dzienną dawkę witaminy D3  można sobie zapewnić, wystawiając skórę na działanie promieni słonecznych – wystarczy kilkunastominutowa ekspozycja około 20 proc. powierzchni ciała.